A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Вимоги щодо утримання собак та інших тварин

Дата: 27.01.2022 17:01
Кількість переглядів: 358

Окнянська селищна рада повідомляє

      

          Згідно розд. 8 Правил благоустрою на території населених пунктів Окнянської селищної ради, затверджених рішенням Окнянської селищної ради від 20.12.2019             № 1126/22-VII передбачені вимоги щодо утримання тварин. Правила поширюються на підприємства, установи, організації, а також на громадян, що тримають собак та інших тварин, які зобов’язані суворо дотримуватись санітарно-гігієнічних норм і Правил їх утримання при умові обов’язкового забезпечення безпеки людей. Дозволено утримувати собак на прив’язі і спускати їх з прив’язі лише в закритих дворах, що виключають можливість втечі. Про наявність собак застерігати відповідним написом, що вивішується на огорожі (паркану) або дверях квартир та у випадку захворювання собаки негайно повідомляти ветеринарну установу. Виводити собак з житлових та інших приміщень у загальні двори або вулиці тільки на короткому поводку і в наморднику.

           Власникам собак забороняється:

  • утримувати собак у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходових площадках тощо);
  • приводити собак у приміщення магазинів, місця громадського харчування, на дитячі майданчики та інші місця загального користування і масового відпочинку;
  • жорстоко поводитись з собаками, залишати бездоглядними.

           Собаки, незалежно від породи, належності і призначення, які находяться без власника на вулицях, площах, ринках та в інших громадських місцях вважаються бродячими (безпритульними).

           Існуюча практика регулювання чисельності безпритульних собак із введенням стандартів гуманного поводження з тваринами є неприпустимою з правової точки зору і  служить джерелом постійної соціальної напруги. Тому вирішення даної проблеми вимагає принципово іншого підходу, з урахуванням сучасних, біологічно ефективних технологій контролю популяції безпритульних тварин та дотримання вимог чинного законодавства України.  Масове відловлювання та відстрілювання собак не вирішує проблеми епізоотичного контролю та ефективного регулювання їх чисельності, а його моральний та гуманний аспекти викликають численні і закономірні протести мешканців – оскільки порушують загальні принципи гуманізації та високої моралі здорового не криміналізованого суспільства, суперечать чинному законодавству України.

           З метою регулювання чисельності безпритульних тварин, забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, запобігання виникненню факторів жорстокого поводження з тваринами Окнянською селищною радою проводяться заходи щодо розроблення місцевої Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин. Серед завдань цієї Програми - конкретні методи, що впливатимуть на зменшення кількості безпритульних тварин, стерилізація та вакцинація проти сказу.

            Відповідно до статті 15 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»  для утримання безпритульних тварин створюються  притулки  для тварин. За відсутності коштів створити спеціалізований заклад для утримання безпритульних тварин немає змоги, тому виконавчий комітет  Окнянської селищної ради проводить безліч перемовин з ветеринарними,  громадськими організаціями  щодо врегулювання чисельності безпритульних тварин методами, які не суперечать чинному законодавству України.

           Враховуючи вищевикладене, просимо з розумінням поставитись до даної проблеми, яка сподіваємось найближчим часом буде вирішена спільними зусиллями.

 

 

 

 ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО СОБАКА ГОТОВА НА ВАС НАПАСТИ 

  1. Зупиніться, твердим голосом віддайте команди: «МІСЦЕ!», «СТОЯТИ!», «СИДІТИ!». У деяких випадках спрацьовує серія команд, що приводить тварину в розгубленість.
  2. Киньте в сторону собаки будь-який предмет, не піднімаючи при цьому високо руку.
  3. Найбільшу небезпеку представляє собака яка присіла, що говорить про її готовність до стрибка.
  4. Притисніть підборіддя до грудей і виставте вперед руку, щоб захистити горло.
  5. Собаку може зупинити газовий пістолет і балончик з газом на основі витяжки з червоного перцю.

 ЯК ДІЯТИ ПРИ НАПАДІ СОБАКИ

  1. Поверніться обличчям до нападаючої собаки. Для захисту використовуйте парасольку, камені, палицю, одночасно відступаючи до укриття (паркану, будинку) спиною і кличте на допомогу оточуючих.
  2. По можливості обмотайте плащем (піджаком) передпліччя і кисті, потім, виставте вперед, спровокуйте собаку на укус і сильно вдарте по верхній щелепі собаки.
  3. Якщо собака збила вас з ніг, впадіть на живіт і закрийте руками шию.
  4. Пам'ятайте, що больовими точками у собаки є ніс, пах і язик.

 ЯК ДІЯТИ ПРИ УКУСІ СОБАКИ

  1. Промийте рану перекисом водню або рясною кількістю води, окружність рани змастіть йодом, накладіть чисту пов’язку.
  2. Потрібно звернутися до господарів собаки, чи зроблено їй щеплення від сказу.
  3. Безпритульну собаку, по можливості, прив'яжіть - це врятує інших перехожих від укусів і дозволить з'ясувати, чи потрібні вам щеплення від сказу.
  4. Обов'язково зверніться до лікарні для отримання кваліфікаційної допомоги.
  5. Поставте до відома про випадок міліцію і санітарні служби, вказавши, по можливості, точну адресу власника собаки.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.