A A A K K K
для людей із порушенням зору
Окнянська громада
Одеська область, Подільський район

Увага ! Злісний  карантинний  бур`ян  амброзія  полинолиста

Дата: 23.07.2021 13:41
Кількість переглядів: 367

    Увага ! Злісний  карантинний  бур`ян  амброзія  полинолиста  

Характеристика.

      Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів.

      Це однорічна рослина родини складноцвітних. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина, за зовнішнім видом дуже схожа на коноплі , а за розміром і формою листків нагадує полин гіркий , через що дістала назву полинолиста. Стебла досягають висоти від 40 см до 2,5 м ,а коріння заглиблюється до 4-х м. Амброзія полинолиста розмножується лише насінням , якого на одній рослині може утворитись до 150 тис. насінин. Насіння амброзії зберігає схожість у грунті не менше 10 років. Розповсюджується з насіннєвим матеріалом , водою , вітром, птахами ,тваринами , знаряддям обробітку грунту.

 

       Шкодочинність. Рослини амброзії містять гіркі речовини та ефірні масла , при поїданні її коровами , молоко та інші молочні продукти мають неприємний запах та гіркий смак . Силос з домішками амброзії  тварини неохоче поїдають.

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини . В місцях її масового поширення серед населення часто спостерігається алергійне захворювання , відоме під назвою"осіння сінна лихоманка".У хворого пухнуть слизові оболонки верхніх дихальних шляхів  і очей ,болить голова, посилюється  виділення мокроти,настає задишка, сльозотеча, погіршується зір, проявляються приступи бронхіальної астми, підвищується температура. Лікування алергії,що викликана пилком амброзії,тривале й важке.

Засмічує амброзія полинолиста  поля , сади , городи , виноградники , узбіччя доріг ,  вулиці ,залізничні насипи , пустирі ,канави , луки , пасовища. Великої шкоди амброзія завдає посівам сільськогосподарських культур, може призвести до повної загибелі врожаю.

Амброзія виносить з ѓрунту  азот , фосфор , а також витрачає воду . Розвиваючи велику надземну вегетативну частину , амброзія здатна витіснити і пригнічувати як культурні рослини  , так і бур`яни .

Заходи боротьби .

    Рекомендації щодо комплексної боротьби з амброзією полинолистою, а саме - застосування біологічного, хімічного та механічного методів.

     Найбюджетнішим та найдієвішим методом боротьби з амброзією полинолистою міг би стати біологічний метод, адже за допомогою амброзієвої совки та амброзієвого листоїда можна повністю захистити посівні площі від шкодочинності даної рослини.

    Цьому перешкоджаю єдиний, проте дуже важливий фактор: людина поки не в змозі контролювати процеси популяції комах даного виду.
    Одним із ефективних заходів знищення амброзії на території населених пунктів – скошування рослин амброзії до початку цвітіння або виривання з корінням. Найкращим часом для виривання рослин амброзії з корінням є етап дозрівання молодих дорослих особин. У подальшому виривання не є ефективним, тому що воно буде сприяти перенесенню пилку та насіння амброзії разом із вирваними рослинами, а також з робочим інвентарем, одягом тощо.

   Інтенсифікація міжвидової конкуренції, насадження кущів, висівання багаторічних трав, здатних подавляти чисельність амброзії, також є ефективними способами знищення амброзії шляхом затінення фотосинтезуючих органів. Із трав можна висівати  райграс багаторічний,  кострицю червону,  райграс однорічний, кострицю очеретяну, тонконіг лучний.

    Разом із скошуванням при боротьбі з амброзією доцільно використовувати гербіциди. В залежності від типу угідь та від цільового використання земель можна застосовувати як гербіциди суцільної дії, так і селективні, спеціалізовані гербіциди, що впливають лише на амброзію та не завдають шкоди іншим представникам фітоценозів. Але, при цьому слід додержуватись вимог щодо застосування гербіцидів у межах населених пунктів, житлових кварталів, територій промислових об’єктів та інших установ. Застосування гербіцидів є найбільш ефективним при обробці ними проростків амброзії висотою до 15 см.

   Слід зазначити, що вищезазначені заходи матимуть результат лише при їх систематичному виконанні протягом тривалого періоду.

Тож наразі використання біологічних, карантинних, чи агротехнічних засобів не може забезпечити надійний захист рослин від амброзії, а може слугувати лише комплексом допоміжних заходів боротьби з бур'яном.                                                  

       А найбільш доцільним є застосування хімічних засобів захисту боротьби у поєднанні з агротехнікою.

       На  землях сільськогосподарського призначення аграріям слід застосувати гербіциди згідно « Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання  в Україні 2018 р.» та «Доповнень…» до нього.

      На землях несільськогосподарського призначення в населених пунктах слід застосувати гербіциди згідно « Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання  в Україні 2018 р.» та «Доповнень…» до нього, які дозволені для роздрібного продажу населення, наприклад: Протибур’ян, рк, Раундап Макс, рк, Чистопол, рк  та інші.

       Згідно зі  статтею 22 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту" утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані зобов’язані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й усі громадяни.

     Правилами благоустрою визначено обов’язки  суб’єктів  господарювання, органів самоорганізації населення, громадських організацій, мешканців міста і району щодо виконання регулярного косіння газонів, ужиття заходів із боротьби з карантинними та іншими бур’янами, зокрема амброзією.

При цьому, прибирати та утримувати територію необхідно від межі відведеної земельної ділянки до проїжджої частини вулиці.

      Відповідно до  Законів України «Про захист рослин» , «Про карантин рослин»  та  розпорядження Одеської ОДА від 12.04.2018 № 355/А-2018 «Про затвердження плану заходів з локалізації та ліквідації амброзії полинолистої на території Одеської області на 2018-2022 роки» Головне управління  Держпродспоживслужби в  Одеській області попереджає  керівників об’єктів усіх форм   господарювання , керівників комунальних підприємств, соціальної сфери, навчальних закладів, власників житлових будинків та присадибних ділянок міста і району про необхідність здійснення обстеження підпорядкованих  територій з метою визначення зараження площ та організації боротьби з карантинним об’єктом – амброзією полинолистою  будь-яким доступним методом.

     Невжиття заходів по боротьбі з бур’янами відповідно до ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладання штрафу:

- на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.            

                                                   

        Михайло ЛЕВИЦЬКИЙ,  державний фітосанітарний інспектор   Головного управління  Держпродспоживслужби в Одеській області  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.